BRANDWEER DE VALK

Nieuws

Januari 2023. Jaarwisseling Gelderland-Midden: 140 uitrukken, geen grote incidenten.
01-01-2023 De brandweer in de Veiligheidsregio Gelderland-Midden rukte 140 keer uit, een flinke toename in vergelijking met de 100 meldingen vorig jaar. De meeste inzet was nodig voor het blussen van kleine buitenbrandjes, zoals in containers of karton dat op straat in de fik ging. In Kootwijkerbroek stonden oude caravans in brand. In Arnhem, Ede, Lunteren en Zevenaar was sprake van woningbranden. Volgens de veiligheidsregio ging in veel huizen het brandalarm af nadat rook van vuurwerk naar binnen drong, aangewakkerd door de harde wind buiten. Vier personen werden in Gelderland-Midden met ernstige brandwonden vervoerd naar het ziekenhuis.
(bron: Omroep Gelderland/VGGM)

Januari 2022. Jaarwisseling Gelderland-Midden: 100 uitrukken, geen grote incidenten.
01-01-2022 Deze tweede jaarwisseling tijdens de coronacrisis was een reguliere Oud & Nieuw voor de hulpdiensten. De brandweer rukte 100 keer uit, vooral voor buitenbranden, zoals containers, afval, rommel en vreugdevuurtjes. Vorig jaar rukte de brandweer 90 keer uit. In de meeste gevallen was er sprake van (kleine) buitenbranden, autobranden en caravanbranden. Ook was er een aantal gebouwbranden in de regio. In Wekerom is twee maal geprobeerd een groot leegstaand pand aan te steken, maar door snel ingrijpen van de brandweer is dit voorkomen. De ambulancezorg in Gelderland-Midden kreeg te maken met enkele meldingen vanwege vuurwerk. Bij een ongeluk met zwaar vuurwerk in Kootwijkerbroek, zijn twee jongens gewond geraakt. Een van hen raakte zijn hand kwijt. In Duiven is een aantal mensen nagekeken door ambulancemedewerkers nadat er kindervuurwerk was ontbrand in huis. Er heeft geen agressie tegen onze hulpverleners plaatsgevonden. In media werd gesuggereerd dat brandweerlieden tijdens inzetten in Lunteren en Kootwijkerbroek werden bekogeld met zwaar vuurwerk. Dat was niet het geval. Waakzaam en vakkundig Ahmed Marcouch, voorzitter van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, bedankt namens de burgemeesters van Gelderland-Midden voor alle deskundige inzet, zowel van de beroepshulpverleners als van de vrijwillige helpers: De hele nacht heb ik hen aan het werk gezien, waakzaam op de post en vakkundig erop uit naar de meldingen. Doordat zij de hele nacht paraat op de post waren en vakkundig in moordtempo van hot naar her trokken om alle meldingen op te lossen, konden onze bewoners thuis veilig de jaarwisseling vieren.
(bron: VGGM)

EDE 6 januari 2020, Dertig brandweermannen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Rene Verhulst heeft hen maandagavond de versierselen opgespeld die horen bij deze Koninklijke onderscheiding. De uitreiking van de onderscheidingen gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van de brandweer Gelderland-Midden in de brandweerkazerne in Ede. Rene Verhulst sprak in de brandweerkazerne zijn grote waardering uit voor deze jarenlange inzet. De vrijwillige brandweermannen staan dag en nacht paraat voor de maatschappij en zijn actief in verschillende functies zoals brandwacht, hoofdbrandwacht, manschap, chauffeur, postcommandant, oefenleider, bevelvoerder, instructeur, onderbrandmeester en brandmeester.
Per brandweerpost ontvingen de volgende mannen een onderscheiding:
BRANDWEERPOST EDE CENTRUM: Joes Anema, Remco Kampert, Peter Schut, Wouter Willigenburg.
BRANDWEERPOST EDE STADSPOORT: Harold van de Beek, Andre Hazeleger, Wilbert Kusters.
BRANDWEERPOST BENNEKOM: Henk Jansen.
BRANDWEERPOST LUNTEREN: Peter van den Berg, Chris van den Heuvel, Jan Klop.
BRANDWEERPOST HARSKAMP: Evert van den Brink, Jaap Brons, Paul Hols, Jan van Omme, Dirk Pater, John Pol, Weiert Waaijenberg.
BRANDWEERPOST OTTERLO: Jan van den Brink, Gerrit-Jan van Lagen, Arjan Methorst.
BRANDWEERPOST EDERVEEN: Gerben van den Brink, Cees van den Dikkenberg, Jan Willem Stomphorst, Anton Wagtho.
BRANDWEERPOST DE VALK: Geurt van Dam, Maas Jan Heij, Wim Heij, Evert Jan van Veldhuisen, Aart van Westerhuis.

De dertig brandweermannen behoren tot de laatste groep die nog een lintje krijgt bij een dienstjubileum of afscheid na meer dan 20 jaar, want in 2020 treedt een beleidswijziging in werking, waardoor een lintje geen automatisme meer is.
(Bron: Edesestad) klik hier voor foto's

DE VALK - Zaterdag 3 November werden de onderlinge wedstrijden gehouden voor de brandweerkorpsen in Vallei ook genaamd de Valeiwedstrijden. In De Valk werd er samen met het korps Lunteren een scenario bedacht. Het betrof een bedrijfsongeval met brand in een spuitcabine met een doorslag. 1 slachtoffer die naar buiten komet met brandwonden, 1 slachtoffer bij brandhaard. 1 slachtoffer bekneld onder staalframe. Uitslag; 1 Brandweer Harskamp. 2 Brandweer Kesteren. 3 Brandweer Scherpenzeel. 4 Brandweer Ederveen. 5 Brandweer Renswoude. 6 Brandweer Elst. 7 Brandweer Lunteren. 8 Brandweer Veenendaal. 9 Brandweer Amerongen (Niet gespeeld) Iedereen gefeliciteerd met het behaalde resultaat. Al met al was het ook dit jaar weer een zeer geslaagde dag. klik hier voor foto's

DE VALK - Zaterdag 1 oktober werden de onderlinge wedstrijden gehouden voor de brandweerkorpsen in cluster west. Hierbij werden nabij de diverse brandweerposten opdrachten uitgevoerd. Sectie de Valk had een Plofkraak waarbij mensen nog in pand aanwezig zijn en bevrijd moesten worden. In Otterlo moest men met een geblindeerde auto een labyrint rijden. tijdens dit parcoeur moeten de 4 willen gewisseld worden met Brandweer gereedschap. Bij Ede sectie 1 Moest men met ventilatie aan de gang. Bij Ede sectie 2 Met een fiets een parcour afrijden, en balletjes met nummers door geven tot code compleet is. Hangend in een tuig proberen een doel te raken. Bij Ede sectie 3 In blokken van 3 minuten een verleng kabel samen stellen, tot verlichting brand daarna rekenopdrachten uitvoeren en persomen in darkroom bevrijden. Bij het korps Wageningen Figuurzagen met motor kettingzaag, maken van vuur, rijden van tankautospuit langs een lijn. Bij het korps Bennekom Assistentie politie bij ontmanteling druks deal. In Ederveen In ruimte met rook brandweer materieel opzoeken gemaskerd. Met geprepareede fiets parcoer fietsen. In Lunteren Luchtbalon opmolen neer gekomen. met een binnenbrand. Tenslotte in Harskamp Bordspel labyrint met hefkussens en red gereeschap. memory met ademlucht. Al met al was het ook dit jaar weer een zeer geslaagde dag. klik hier voor foto's

DE VALK - In het komende najaar zal er in de uitbreiding van de brandweer kazerne de valk aan de Lage Valkseweg een nieuw voertuig geplaatst worden. Dit voertuig is bedoeld voor uitrukken voor reanimatie's, Veeredding en als manschappenwagen bij grote incidenten. De afgelopen weken is de uitbreiding gerealiseerd aan de zijkant van de kazerne. Het betreft een mooie extra ruimte waar het nieuwe voertuig mooi in geplaatst kan worden. Wij zullen u hier proberen op de hoogte te houden wanneer het voertuig in De Valk operationeel is.

DE VALK - Zaterdag 1 oktober werden de onderlinge wedstrijden gehouden voor de brandweerkorpsen in cluster west. Hierbij werden nabij de diverse brandweerposten opdrachten uitgevoerd. Sectie de Valk had een ongeval met een hoogwerker bedacht waarbij 1 slachtoffer onder de werkbak terecht was gekomen en moest worden bevrijd. In Otterlo moest en d.m.v. communicatiemiddelen de geblindeerde manschapen spullen laten verzamelen, waarna de bevelvoerder bevrijd kon worden, en zo niet nat werd. Bij Ede sectie 1 werd men opgesloten in de kluis van de oude bank, na puzzelen en zoeken kon men zich bevrijden. Bij Ede sectie 2 bij de oude Guppy had men een parcours uitgezet waar men tussen tijds moesten schieten met de luchtbuks, pijl en boog, en lasso werpen. deze ploeg was ook winnaar van de originaliteit prijs. Bij Ede sectie 3, hier moest men een grote bal door een labyrint spuiten met 4 stuks lagedruk stralen. Bij het korps Wageningen moest men van uit een hoogwerker op een hoogte van 32 meter een waterbak laten vullen tot 9000 liter. Bij het korps Stadspoort was er een ufo geland welke doormiddel van het ontrafelen van de code onschadelijk werden gemaakt. In Ederveen moest er zo snel mogelijk water gepompt worden om te kunnen kuipsteken 3 ringen waren er nodig waarna de tijd werd gestopt. In Lunteren moesten geblinddoekt puzzelstukken worden gezocht en buiten op een bord tot één puzzel worden gemaakt. Tenslotte in Harskamp moest men in het dorp met diverse vervoersmiddelen spullen halen waarna een plak van een boomstam gezaagd moest worden met een gewicht van 5 kg. Dus goede communicatie en begeleiding van af buiten was zeer belangrijk. Van de rondrijdende ploegen was brandweer De Valk dit jaar derde geworden , de beste ploeg was Ederveen (proficiat). Voor de originaliteit en het maken van de beste objecten/oefening was dit jaar voor ploeg van Ede 2 (proficiat). Al met al was het ook dit jaar weer een zeer geslaagde dag. klik hier voor foto's

DE VALK - 16-09-2016 Vrijdagavond was er de commando overdracht bij de sectie brandweer De Valk. Na 25 jaar neemt Wouter van de Kieft afscheid van zijn vrijwillige brandweer vak. Na 15 jaar sectie commandant geweest te zijn geeft hij het stokje door aan Maas Jan Heij. We wensen Wouter en zijn gezin alle goeds toe, Maas Jan wensen wij veel succes bij het uitvoeren van zijn taken als commandant.


DE VALK - 01-09-2016 Donderdag ochtend hebben wij de brandweer commandant Wouter van de Kieft gewekt en opgehaald voor een afscheids ontbijt. Met het hele korps hebben wij hem opgehaald waarna we een ontbijt geregeld hebben op de kazerne. Na 25 jaar houd Wouter er mee op en geeft het stokje door aan Maasjan Heij. We danken Wouter voor zijn in zet al die jaren.

DE VALK - 29-06-2016 Woensdagmiddag zijn de prijzen uitgereikt van de kleurplaat wedstrijd van de open dag van 21 mei 2016. Er waren 9 prijzen te verdelen in 3 categorieën. In de categorie van 3-6 jaar hebben gewonnen: 1. Sybe van de Top, 2. Boaz van de Dikkenberg, 3. Rosalie van den Brink. In de leeftijd 7-9 jaar: 1. Suze van Ginkel, 2. Vera van den Brink, 3. Evy-Anne Blotenburg (helaas niet aanwezig) In de leeftijd 10-12 jaar: 1. Hannah Hofman, 2. Noa van Middendorp, 3. Enrico Morren. Alle prijswinnaars gefeliciteerd. Bedankt voor de mooie inzendingen.

DE VALK - 31-12-2015 Er is weer een jaar voorbij gevlogen een jaar waarin weer veel uitrukken geweest zijn. Dit jaar is de teller komen te staan op 54 uitrukken, dit is voor het gebied De Valk redelijk veel. Het korps is ook dit jaar u graag van dienst geweest bij diverse incidenten. Komend jaar zullen wij ook zeker weer 24 uur per dag klaar staan om te helpen bij diverse calamiteiten. Wij wensen u een het komende jaar alle goeds en vooral veel gezondheid toe.

DE VALK - Vrijdag 11 april zal brandweer de Valk de hele dag op het oefencentum in Weeze zijn. Op deze dag zulen diverse realistische inzetten gedraaid worden, om de (nieuwe)vaardigheden goed onder de knie te houden. Voor een korte indruk verwijzen wij u naar het fotoboek 2013 oefening Weeze. De nieuwe foto's zullen weer geplaatst worden op onze website.

DE VALK - Zaterdag 6 oktober werden de onderlinge wedstrijden gehouden voor de brandweerkorpsen in de Gemeente Ede. Hierbij werden nabij de diverse brandweerposten opdrachten uitgevoerd. Sectie de Valk had een ramkraak bedacht waarbij 1 slachtoffer in de kluis was opgesloten en moest worden bevrijd. In Otterlo was er een vliegend tapijt op waterdruk. Bij Ede sectie 1 moest men een waterbak vullen door middel van het waterkanon en middels een oude waterpomp in de vakjes van de gemeente korpsen spuiten. Bij Ede sectie 2 moest dmv slangen een ballon worden opgeblazen op 60 meter. Bij Ede sectie 3 moest een slachtoffer gered worden op een eilandje in de vijver. De roeiers in de boot waren geblinddoekt en dmv begeleiding vanaf de kant moest het slachtoffer gered worden. In Bennekom was een ufo geland en moest doormiddel van diverse opdrachten ontmanteld worden. Bij het korps Stadspoort was er een estafette. In Ederveen moest er dmv een vee red takel op een vlot een paard gered worden uit een vijver. In Lunteren werd een auto van de grond los geblazen door waterdruk met 2 tankautospuiten. Tenslotte in Harskamp moest er een parkoers worden afgelegd met een geblindeerde auto. Dus goede communicatie en begeleiding van af buiten was zeer belangrijk. Van de rondrijdende ploegen was brandweer De Valk de beste ploeg. Voor de originaliteit en het maken van de objecten/oefening had brandweer De Valk de meeste punten ontvangen. Ondanks het slechte weer in de ochtend was het een zeer geslaagde dag. klik hier voor foto's

DE VALK - Vrijdagavond rond 19:15 kwam de melding, ongeval beknelling Dwarsgraafweg binnen voor het Korps De Valk. Tijdens het aanrijden was er sprake van 2 slachtoffers. Bij aankomst van de tankauto bleek al snel dat het om 1 persoon ging die bekneld lag onder het voertuig. De auto zou eerst een boom geraakt hebben waarna hij overdekop is geslagen. Het mobiel medisch team is met de traumahelikopter ter plaatse gekomen ter assistenten van het ambulance personeel. Het slachtoffert is met ernstig letsel met spoed afgevoerd naar het Radbout ziekenhuis in Nijmegen. klik hier voor foto's

DE VALK - Woensdag 18-07-2012 hebben alle korpsen van de regio Gelderland midden nieuwe uitrukpakken ontvangen. Deze pakken zijn geheel vernieuwd en hebben en nieuwe uitstraling. De oude vertrouwde zwarte pakken hebben plaats moeten maken voor zandkleurig gele pakken. Deze pakken voldoen weer aan de nieuwste eisen en wensen.klik hier voor foto's

DE VALK - Een loods aan de Hoge Valkseweg in buurtschap De Valk is woensdagmorgen door brand verwoest. Een stuk of acht paarden die zich in dit gebouw bevonden en ongeveer vierhonderd kalveren in een aangrenzende schuur werden tijdig gered met hulp van buurtbewoners, agenten en brandweerlieden. De brand werd rond kwart over acht gemeld en al snel opgeschaald naar grote brand. Het vuur zorgde voor een enorme rookontwikkeling. De brandweer van De Valk kreeg assistentie van de korpsen van Harskamp en Kootwijkerbroek. Ook de hoogwerker uit Barneveld werd ingezet. Volgens voorlichter Allard Schimmel van de brandweer klonk kort na half tien het sein 'brand meester'. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

De Valk-Muiden Zaterdag werden er op 15 locaties in Nederland vaardigheidstoetsen gehouden. Dan strijden de ploegen om een plaats in de volgende (gewestelijke) ronde. Het korps van De Valk kwam uit op de 112 baan in muiden waar een binnenbrand woede in de machinekamer van een boot. Hierdoor was de zeil mast omgevallen waaronder een slachtoffer bekneld zat. Bij de machinekamer bevond zich nog een slachtoffer. uitslagabwc (160K)

De Valk- Na een tijdje van afwezigheid is de site van Brandweer de Valk weer in de lucht, geheel vernieuwd.
De eerste 5 uitrukken van dit jaar zijn al weer een feit, met goede maar helaas ook slechte afloop.
Komende jaren zullen jaren worden waarin veel veranderingen plaats zullen vinden.
Zo zullen er dit jaar nieuwe uitruk overalls en laarzen komen.
U zult zeggen is dat bijzonder, ja de vertrouwde zwarte pakken met gele strepen zullen plaats moeten maken voor zand kleurige pakken.
De nieuwe pakken zijn iets aangepast, zo is de jas iets langer en de broek iets korter. Dit voor meer bewegingsvrijheid.
Verder zal per 1 januari 2014 de regionalisering plaats vinden, hierdoor zal de zeggenschap van brandweer Ede in een ander daglicht komen te staan.
Welke wijzigingen er verder uit voort zullen komen is nu nog niet bekend, maar dat er e.e.a gaat veranderen is een feit.
Wij zullen u op deze site op de hoogte houden van eventuele ontwikkelingen.


redgereedschap

Foto's

© www.brandweer De Valk.nl